Dlaczego warto stosować premiksy w ekologicznym chowie drobiu?

Dlaczego warto stosować premiksy w ekologicznym chowie drobiu?

Ekologiczny chów drobiu wymaga podejmowania określonych środków. To właśnie dzięki nim można odróżnić chów ekologiczny od nieekologicznego. Jednym z działań, które są w stanie zagwarantować odpowiedni poziom hodowli, jest dostarczanie zwierzętom odpowiedniej ilości składników odżywczych. To właśnie dzięki nim drób może prawidłowo wzrastać i stanowić materiał na smaczne polędwice.

Tym, co powinno być podawane drobiowemu ptactwu w celu zagwarantowania mu odpowiedniej ilości składników odżywczych, są niewątpliwie premiksy. To inaczej mieszanki różnego rodzaju wartościowych składników, wśród których znajdują się między innymi minerały i witaminy. Jeżeli jednak chów ma mieć charakter ekologiczny, premiksy stosowane w jego trakcie nie mogą być zupełnie dowolne. Muszą być, jak można się domyślić, ekologiczne. Oznacza to między innymi, że premiksy stosowane w ekologicznym chowie drobiu nie mogą zawierać antybiotyków oraz innych sztucznych składników takich jak przeciwutleniacze czy syntetyczne barwniki. Krótko mówiąc, skład premiksów stosowanych w ekologicznym chowie drobiu musi być w pełni naturalny.

Zalety ekologicznych premiksów w ekologicznym chowie drobiu

Dopiero zastosowanie naturalnych premiksów pozwala osiągnąć w ekologicznym chowie drobiu odpowiedni efekt. Dlaczego warto robić z nich użytek? Nie ulega wątpliwości, że zwykłe pasze nie pozwalają na dostarczenie ptactwu drobiowemu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego standardowy jadłospis tych zwierząt musi być uzupełniany o określone substancje. Można więc powiedzieć, że premiksy w ekologicznym chowie drobiu pełnią analogiczną rolę co suplementy diety w żywieniu człowieka. Dostarczają składników, które nie są zapewniane zwyczajowymi drogami.

Podsumowując, premiksy rysują się w ekologicznym chowie drobiu jako mieszanki niezbędne do osiągnięcia zakładanego efektu. Jakim jest oczywiście uzyskanie zdrowego i smacznego mięsa lub produktów typu jaja.