Jak dobrać odpowiednią paszę dla bydła mlecznego?

krowy jedzą

Jak dobrać odpowiednią paszę dla bydła mlecznego?

Nowoczesna hodowla bydła mlecznego oparta jest na wysoko wydajnych mieszankach żywnościowych opartych na paszach objętościowych. Istotne jest, aby zapewnić strukturę i ilość jedzenia tak, aby zapewniało ono wystarczającą ilość energii zwierzętom. Szczególnie ważne jest żywienie bydła mlecznego takie, aby zapewnić krowom wydajności mlecznej.

Czym są pasze objętościowe?

Pasze dla zwierząt dzielą się na objętościowe i treściwe. Do pasz objętościowych zaliczane są różnego rodzaju zielnoki, wszystkie kiszonki oraz okopowe, a także produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego typu pulpa ziemniaczana, wysłodki buraczane, a także wywar gorzelniany. O tym czy dany rodzaj paszy zaliczany jest do objętościowych stanowi zawartość energii netto z 1 kg suchej masy. Gdy pasza zawiera w sobie 4,1 MJ energii netto i więcej niż 18% włókna surowego z 1 kg suchej masy można ją nazwać paszą objętościową (suchą lub soczystą).

Zasady żywienia bydła mlecznego

Poprawnie zbilansowana dawka paszowa powinna zawierać określoną ilość składników odżywczych, zapewniając dzienne pokrycie składników pokarmowych takich jak białko, energia, składniki mineralne i witaminy. Ważne jest, aby krowy mleczne otrzymywały stosowną ilość paszy w zależności od stanu fizjologicznego krowy, czy to okresu laktacji, czy zasuszenia i poziomu produkcji.

Prawidłowy podział paszy uwzględnia wspomniane grupy żywieniowe, ilość dzienna powinna zostać podzielona na kilka odpasów (2-3 razy dziennie) ze szczególnym zwróceniem uwagi na to, aby kiszonki wybierane z silosu były zawsze świeże, nienadpleśniałe. O tym, który rodzaj paszy będzie wskazaniem do karmienia, decyduje pora roku oraz wydajność mleka, jaką chce się osiągnąć. Nierzadko zimą istnieje potrzeba wprowadzenia pasz nie tylko soczystych (kiszonki, zielonki, okopowe) oraz pasze suche (siano, słoma). Ważne, aby w żywieniu bydła stanowiły one do 80% całej dawki. Reszta to pasze treściwe oparte na ziarnach zbóż, śrucie poekstrakcyjnej (np. sojowej, rzepakowej) oraz nasionach roślin motylkowatych (bobik, groch).

/ Blog

Komentarze

Komentowanie zamknięte.