Nasiona Demeter
W sklepie internetowym biopasza.pl są zaprezentowane najmniejsze opakowania nasion. W przypadku ilości nasion niezbędnych do dużych, BIO/Demeter profesjonalnych produkcji prosimy o mailowe składanie zamówień.
Ważne informacje o „okresie przydatności” (do wysiewu) naszych nasion Demeter i sile ich kiełkowania
W porównaniu z żywnością nasiona nie mają daty przydatności do spożycia tak, jak świeże produkty! Chociaż niektórzy producenci nadal drukują swoje torebki z nasionami z datą, uważamy to za mylące i błędne, ekologicznie niefortunne, ponieważ powoduje to, iż często jeszcze dobre nasiona są bez powodu kompostowane.
Z czasem i z warunkami przechowywania zmienia się zdolność kiełkowania; zwykle maleje… Wyjątkiem są odmiany, w których dojrzewanie nasion jest zamierzone, musi nastąpić dłuższe przechowywanie, wzrasta nawet w pierwszych kilku latach (np. pomidory).
Ryzyko dla zdrowia w związku ze zbyt długim przechowywaniem w żadnym wypadku nie występuje.
Na spodzie każdej torebeczki producenta „Bingenheimer satgut”, na białym spodnim pasku znajdą Państwo literę, (powyżej na rysunku jest to „A”), określającą lata, kiedy opakowanie z nasionami zostało zamknięte:
R: 2018/2019
Z: 2019/2020
A: 2020/2021
G: 2021/2022
B: 2022/2023
Natomiast nr serii (na powyższym rysunku 15402) na każdym opakowaniu informuje miedzy innymi o rezultacie przeprowadzonego przez producenta testu kiełkowania. W tym celu należy wejść na https://www.bingenheimersaatgut.de/en/keiminfo?section i wpisać numer serii interesującego nas opakowania nasion. Wymagana prawnie „minimalna siła kiełkowania” wynosi dla podanego przez nas przykładu 75%. Wszystkie nasze testy kiełkowania znacznie przekraczają 90%!
Najwyższa zdolność kiełkowania wraz z upływającym czasem z natury znacznie różni się wśród różnych gatunków. Oto pewne orientacyjne wartości:
1 – 2 lata: cebula, pasternak;
2 – 3 lata: roszponka, sałata, por, pietruszka, szczypiorek, marchew, koper włoski;
3 – 4 lata: seler, fasola, groch, cykoria, papryka, chili, pomidor;
4 – 5 lat: burak czerwony, szpinak, szpinak Malabar, kapusta, kalarepa, rzodkiewka, bakłażan, ogórek, boćwina, soja.
Proponujemy po prostu spróbować i zasiać! Dla jak najlepszych plonów dobrze jest z cała pewnością wykorzystać kalendarz biodynamiczny „Dni Siewu” www.dnisiewu.pl . Jeśli nie wszystkie nasiona kiełkują, w razie potrzeby można wznowić wysiew. Dobrze z góry określić cel wysiewu; czy myślimy o plonach (nasza konsumpcja) czy też pragniemy reprodukować własnymi siłami nasiona. W każdym z tych przypadków są różne najlepsze terminy wysiewu!
Warunki przechowywania wpływają na okres przydatności do spożycia i jakość.
U producenta nasiona są klimatyzowane i w zależności od gatunku przechowywane w stałej wilgotności 35-45% i temperaturze 15°-18°C. Podobne warunki można osiągnąć prostymi środkami w każdym gospodarstwie.