„Okres przydatności” nasion Demeter

„Okres przydatności” nasion Demeter

W sklepie internetowym biopasza.pl są zaprezentowane najmniejsze opakowania nasion. W przypadku ilości nasion niezbędnych do dużych, BIO – Demeter profesjonalnych produkcji prosimy o mailowe składanie zamówień; cena tych nasion naturalnie jest znacznie niższa w przeliczeniu na 1 kilogram.

Ważne informacje o „okresie przydatności” (do wysiewu) naszych nasion Demeter i sile ich kiełkowania

W porównaniu z żywnością nasiona nie mają normalnie rozumianej „daty przydatności do spożycia”, tak jak świeże produkty! Chociaż niektórzy producenci nadal drukują swoje torebki z nasionami z takową datą, co uważamy za bardzo mylące i błędne, ekologicznie niefortunne, nieodpowiedzialne, ponieważ powoduje to, iż często jeszcze dobre nasiona są bez powodu kompostowane. Pragniemy zwrócić Państwa uwagę na fakt, że jeszcze cały czas są znajdowane bardzo stare nasiona, posiadające po wielu setkach lat perfekcyjną siłę kiełkowania! To jest właśnie element naszej wolności i przekazu dla potomnych.

Naturalnie, w jakimś stopniu wraz z upływającym czasem i z warunkami przechowywania zmienia się ich zdolność kiełkowania; zwykle maleje… Wyjątkiem są odmiany, w których dojrzewanie nasion jest zamierzone, gdzie musi nastąpić dłuższe ich przechowywanie, ponieważ ta zdolność wzrasta nawet w pierwszych kilku latach (np. pomidory)! W żadnym wypadku nie występuje ryzyko dla naszego zdrowia w związku ze „zbyt długim przechowywaniem” nasion.

Na spodzie torebeczki czy w paszporcie nasion producenta „Bingenheimer satgut” znajdziemy potrzebne informacje. Na „białym spodnim pasku”, koło kodu QR bądź w paszporcie znajdą Państwo literę (np. „A”), określającą lata, kiedy opakowanie z nasionami zostało zamknięte, np.:

  • R: 2018/2019
  • Z: 2019/2020
  • A: 2020/2021
  • Itd…

Obok tej literki znajdziemy na ogół pięciocyfrową liczbę określającą serię nasion, np. C20864. Po tym numerze serii możemy na stronie producenta odnaleźć informuje miedzy innymi o rezultacie przeprowadzonego przez niego testu kiełkowania. W tym celu należy tutaj kliknąć  i wpisać ten właśnie numer serii interesujących nas nasion. Wymagana prawnie „minimalna siła kiełkowania” wynosi dla podanego przez nas przykładu 75%. Nasze testy kiełkowania znacznie przekraczają 90%!

Najwyższa zdolność kiełkowania wraz z upływającym czasem z natury znacznie różni się wśród różnych gatunków. Oto pewne orientacyjne wartości:

  • 1–2 lata: cebula, pasternak
  • 2–3 lata: roszponka, sałata, por, pietruszka, szczypiorek, marchew, koper włoski
  • 3–4 lata: seler, fasola, groch, cykoria, papryka, chili, pomidor
  • 4–5 lat: burak czerwony, szpinak, szpinak Malabar, kapusta, kalarepa, rzodkiewka, bakłażan, ogórek, boćwina, soja

Proponujemy nie tracić czasu na analizę tych testów, tylko po prostu spróbować i zasiać! Dla jak najlepszych plonów dobrze jest z całą pewnością wykorzystać kalendarz biodynamiczny „Dni Siewu” www.dnisiewu.pl . Jeśli nie wszystkie nasiona wykiełkują, wysiew można wznowić. Pamiętajmy, że brak wzejścia nasion może być spowodowany wieloma przyczynami…

Dobrze z góry określić cel wysiewu; czy myślimy o plonach (nasza konsumpcja), czy też pragniemy reprodukować nasiona na swoje potrzeby własnymi siłami. UWAGA: w każdym z tych przypadków są różne najlepsze terminy wysiewu”!

Należy pamiętać, że warunki przechowywania nasion wpływają na ich „okres przydatności” do wysiewu i jakość kiełkowania. W bankach nasion, jak i u naszego producenta, nasiona są klimatyzowane i w zależności od gatunku przechowywane w stałej wilgotności 35–45% i temperaturze 15°–18°C. Podobne warunki można osiągnąć prostymi środkami w każdym gospodarstwie.

Komentarze

Komentowanie zamknięte.