NAJLEPSZA DYNIA

NAJLEPSZA DYNIA

Kiedy zimni ogrodnicy 2024 już zaistnieli i zrobili co mieli, nastąpiły najlepsze dni siewu roślin absolutnie nielubiących zimna. Do nich należy dynia.

 

Roślina to iście niebywała; istna „tablica Mendelejewa”. Urośnie praktycznie wszędzie, aczkolwiek preferuje żyzną glebę. Świetnie nadaje się do obsadzania kompostowników. Pamiętam, jak np. w Belgii jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku to warzywo kojarzyło się starszym generacjom z II wojną światową, bowiem nią spowodowany głód „smakował i pachniał dynią”. Również zupa dyniowa, przyrządzana na tak wiele sposobów jest potrawą dla chorych i skrajnie wyczerpanych, niczym wegański „rosół penicylinowy” z biodynamicznej, „gospodarskiej” kury nioski w naszej polskiej tradycji. A znacie frytki dyniowe…? Co prawda nie każda odmiana się nadaje do tego celu; najlepsza jest Hokkaido.

 

Jest to raczej mała, 0,5-1,5 kg dynia, najczęściej kojarzona z jadalną czerwoną skórką i niebywale twardym i aromatycznym miąższem. Te same walory znajdziemy w wariancie zielonym i niebiskim. Porównując Hokkaido do ważącej nawet sto kilogramów dyni olbrzymiej – można by rzec – że nie chodzi tu o ilość, ale o jakość. Jak w dobrej restauracji, jak w biodynamice i jak w Demeter… Mamy również odmiany dyń wyjątkowo dekoracyjnych i tych na ilość – szczególnie dla zwierząt na pasze.

 

Zaglądając do kalendarza biodynamicznego „Dni Siewu” Marii Thun 2024, w samym środku czasu sadzenia, nie będącego istotnym przy siewie, 15-17 V 2024 to impuls owocu. Zdaje się on najlepszym momentem na wysianie nasion dyni do gruntu i wysadzenia wcześniej przygotowanych sadzonek dyni. Również w naszym warzywniku i na naszym kompostowniku posialiśmy nasiona, pozyskane rękoma naszych seniorek, Heleny i śp. Beni. Każda dynia po rozkrojeniu jej przed spożyciem oferuje nam ogromną ilość nasionek. Wystarczy tylko odłączyć je od łożyska (które nadaje zupie większego aromatu) i delikatnie wysuszyć. Jeżeli dynie się nam źle przechowają i zgniją, przełóżmy je zawczasu do wiadra bądź miski. Papka z nasionami stanowi wiosną pierwszego roku po zbiorze wyjątkowo dobry, skutecznie wschodzący materiał siewny.

 

Mając niewiele miejsca w naszym ogródku możemy zaplanować śladem Majów i wykorzystać ich tradycyjną mieszankę „Milpa”. W świetnej koegzystencji, jakby na tej samej powierzchni gruntu, rosną tutaj: dynia, fasola i kukurydza. W biodynamice takich „kooperatyw” jest znacznie więcej. W naturze rośliny często objawiają swoja sympatię bądź antagonizm względem innych roślinnych stworzeń. Podobnie reagują one  na nasze Słowa, Miłość i Boże Błogosławieństwo.

 

Pamiętajmy, że tylko najwyższej jakości nasiona, jak te nasze DEMETER, stanowią gwarancję reprodukcji i tworzenia naszego osobistego banku nasion, podstawy naszej wolności i gwarancji tego, co jest przeciwieństwem głodu…

 

Zapraszamy do naszego internetowego sklepu, w którym oferujemy aż siedem wyjątkowych do konsumpcji odmian dyni:

Dynia Hokkaido czerwona „Red Kuri”

Dynia Hokkaido zielona „Green Kuri”

Dynia Hokkaido niebieska „Blue Kuri”

Dynia „Niebieski Balet”

Dynia masłowa, kabaczek „Waltham”

Dynia Majów „Sweet Dumpling”

Dynia „Biały Patison”

 

Kolejny dzień owocu w naszym kalendarzu biodynamicznym zaczyna się już 25 maja o godz. 18.00. Dynia rośnie szybko – aczkolwiek nie powinnyśmy zwlekać z sianiem nasion, bowiem zbyt późna wegetacja znacznie obniża plony i pozbawia nas dobrze wykształconych na przechowanie dyń.

 

Zapraszamy do polubienia naszego Facebook Dni Siewu i dzielenia się na nim Waszymi praktycznymi, biodynamicznymi spostrzeżeniami.

/ Aktualności, Blog / Tagi: , ,

Komentarze

Komentowanie zamknięte.