NAJLEPSZA DYNIA
Kiedy zimni ogrodnicy 2024 już zaistnieli i zrobili co mieli, nastąpiły najlepsze dni siewu roślin absolutnie nielubiących zimna. Do nich należy dynia.
Roślina to iście niebywała; istna „tablica Mendelejewa”. Urośnie praktycznie wszędzie, aczkolwiek preferuje żyzną glebę. Świetnie nadaje się do obsadzania kompostowników. Pamiętam, jak np. w Belgii jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku to warzywo kojarzyło się starszym generacjom z II wojną światową, bowiem nią spowodowany głód „smakował i pachniał dynią”. Również zupa dyniowa, przyrządzana na tak wiele sposobów jest potrawą dla chorych i skrajnie wyczerpanych, niczym wegański „rosół penicylinowy” z biodynamicznej, „gospodarskiej” kury nioski w naszej polskiej tradycji. A znacie frytki dyniowe…? Co prawda nie każda odmiana się nadaje do tego celu; najlepsza jest Hokkaido.
Jest to raczej mała, 0,5-1,5 kg dynia, najczęściej kojarzona z jadalną czerwoną skórką i niebywale twardym i aromatycznym miąższem. Te same walory znajdziemy w wariancie zielonym i niebiskim. Porównując Hokkaido do ważącej nawet sto kilogramów dyni olbrzymiej – można by rzec – że nie chodzi tu o ilość, ale o jakość. Jak w dobrej restauracji, jak w biodynamice i jak w Demeter… Mamy również odmiany dyń wyjątkowo dekoracyjnych i tych na ilość – szczególnie dla zwierząt na pasze.
Zaglądając do kalendarza biodynamicznego „Dni Siewu” Marii Thun 2024, w samym środku czasu sadzenia, nie będącego istotnym przy siewie, 15-17 V 2024 to impuls owocu. Zdaje się on najlepszym momentem na wysianie nasion dyni do gruntu i wysadzenia wcześniej przygotowanych sadzonek dyni. Również w naszym warzywniku i na naszym kompostowniku posialiśmy nasiona, pozyskane rękoma naszych seniorek, Heleny i śp. Beni. Każda dynia po rozkrojeniu jej przed spożyciem oferuje nam ogromną ilość nasionek. Wystarczy tylko odłączyć je od łożyska (które nadaje zupie większego aromatu) i delikatnie wysuszyć. Jeżeli dynie się nam źle przechowają i zgniją, przełóżmy je zawczasu do wiadra bądź miski. Papka z nasionami stanowi wiosną pierwszego roku po zbiorze wyjątkowo dobry, skutecznie wschodzący materiał siewny.
Mając niewiele miejsca w naszym ogródku możemy zaplanować śladem Majów i wykorzystać ich tradycyjną mieszankę „Milpa”. W świetnej koegzystencji, jakby na tej samej powierzchni gruntu, rosną tutaj: dynia, fasola i kukurydza. W biodynamice takich „kooperatyw” jest znacznie więcej. W naturze rośliny często objawiają swoja sympatię bądź antagonizm względem innych roślinnych stworzeń. Podobnie reagują one na nasze Słowa, Miłość i Boże Błogosławieństwo.
Pamiętajmy, że tylko najwyższej jakości nasiona, jak te nasze DEMETER, stanowią gwarancję reprodukcji i tworzenia naszego osobistego banku nasion, podstawy naszej wolności i gwarancji tego, co jest przeciwieństwem głodu…
Zapraszamy do naszego internetowego sklepu, w którym oferujemy aż siedem wyjątkowych do konsumpcji odmian dyni:
Dynia Hokkaido czerwona „Red Kuri”
Dynia Hokkaido zielona „Green Kuri”
Dynia Hokkaido niebieska „Blue Kuri”
Dynia masłowa, kabaczek „Waltham”
Kolejny dzień owocu w naszym kalendarzu biodynamicznym zaczyna się już 25 maja o godz. 18.00. Dynia rośnie szybko – aczkolwiek nie powinnyśmy zwlekać z sianiem nasion, bowiem zbyt późna wegetacja znacznie obniża plony i pozbawia nas dobrze wykształconych na przechowanie dyń.
Zapraszamy do polubienia naszego Facebook Dni Siewu i dzielenia się na nim Waszymi praktycznymi, biodynamicznymi spostrzeżeniami.
Komentarze
Komentowanie zamknięte.