Jak wygląda zastosowanie biodynamiki w polskim rolnictwie?

Jak wygląda zastosowanie biodynamiki w polskim rolnictwie?

Rolnictwo biodynamiczne powstało na początku XX wieku i jest odmianą rolnictwa ekologicznego. Biodynamika jest przykładem współistnienia z naturą – oznacza współżycie z cyklem przyrody oraz obserwację i dopasowywanie się do praw natury. Rolnictwo biodynamiczne prowadzi do pozyskiwania zdrowych plonów. Na czym dokładnie polega ten typ rolnictwa i czym różni się od gospodarstw konwencjonalnych?

Na czym polega rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne czerpie z wielu dziedzin i tradycji jednocześnie, przede wszystkim z ekologii, filozofii i innych nauk, ale korzysta także z rytuałów, siły intencji i minimalistycznych rozwiązań, które przynoszą cudowne efekty. Rolnictwo, które opiera się na zasadach biodynamiki, wykorzystuje techniki ekologiczne: zgodne z naturą oraz bezpieczne dla środowiska i zdrowia. Ekologiczny aspekt rolnictwa jest tu wzmocniony o naturalne siły mikroorganizmów, bakterii, czy też substancji mineralnych. Ważnym elementem w uprawie biodynamicznej jest także intuicja rolnika oraz poszanowanie ziemi, z którą się współpracuje. Subtelne rolnictwo biodynamiczne powinno być wspomaganiem naturalnych procesów natury, a nie ingerowaniem w nią. Dlatego w gospodarstwie biodynamicznym to kalendarz biodynamiczny – oparty na naturalnych cyklach przyrody – dyktuje, kiedy należy sadzić rośliny, owoce i warzywa,  zgodnie z cyklami natury.

Bioróżnorodność i naturalny kompost

Jedną z podstaw biodynamiki jest konieczność zachowania bioróżnorodności oraz zaniechanie stosowania herbicydów i pestycydów, które zabijają wszelkie mikroorganizmy wspomagające pracę układu korzeniowego i ułatwiające przyswajanie mikroelementów. W uprawie biodynamicznej nie używa się również nawozów sztucznych, ponieważ zakłócają  naturalną gospodarkę wodną. Do użyźniania gleby stosowany jest naturalny kompost, przygotowywany z obornika, odpadów roślinnych oraz gleby. Do wzbogacania kompostu stosuje się również specjalne preparaty wzbogacane minerałami (kwarc, mączka wapienna) oraz roślinami (krwawnik, rumianek, pokrzywa, mniszek lekarski, waleriana oraz kora dębu).